Garage Puls Auto Moto Portal
12.09.2024

Dodge Attitude: Ako ne možeš pobijediti "Kineza", od njega uzmi gotov proizvod

Prethodni Sljedeći

U svjetlu "carinskih obračuna" s kineskim automobilima, teško je vjerovati da će novi Attitude napustiti Meksiko i biti ponuđen u SAD-u, iako je Dodge izvorno američki brend.

Meksička filijala Dodgea, Stellantisove marke automobila, ima zanimljivu poslovnu politiku rebrendiranja kineskih vozila za lokalno tržište. Nakon što je meksičkim kupcima ponuđen Dodge Journey, koji je baziran na modelu GAC-Trumpchi GS5, sada je trend nastavljen četvrtom generacijom limuzine Dodge Attitude.

Najprije treba objasniti da Dodge Attitude nikad nije bio "samostalno" razvijen. U prve dvije generacije kao baza je poslužio Hyundai Accent, da bi treći Attitude postao klon male limuzine Mitsubishi Mirage/Attrage. 
013_GAC_Trumpchi_Empow.jpg
Sada je napravljen korak od sedam milja, jer je Attitude modelske 2025. postao rebrendirani GAC Trumpchi Empow, limuzina predstavljena prije tri godine, koja je toliko atraktivna da je u međuvremenu preradio i kineski odjel ABT-a. Nažalost, u svjetlu "carinskih obračuna" s kineskim automobilima, teško je vjerovati da će novi Attitude napustiti Meksiko i biti ponuđen u SAD-u, iako je Dodge izvorno američki brend.

U poređenju s "konfekcijskim" prethodnicima, novi Attitude dolazi s upečatljivim dizajnom globalnog Empowa sa sportskim body paketom. Meksički model se od kineskog donatora razlikuje samo po rešetki hladnjaka i, naravno, amblemima i natpisnim pločicama. Prednji dio sada podsjeća na jet-fighter "lice" devete generacije Mitsubishi Lancera, kojeg je kreirao bh. dizajner Omer Halilhodžić.
003_dodge_attitude.jpg
Dimenzije Dodgea i GAC-Trumpchija su identične. Dužina Attitude je 4.700 mm, širina 1.850 mm, visina 1.432 mm, međuosovinsko rastojanje 2.736 mm. To znači da je Attitude promjenom generacije dobio skoro pola metra u dužinu, iz segmenta najjeftinijih limuzina otišao u barem jednu klasu iznad (ako ne i više) - u društvo Hyundai Elantre i Volkswagen Jette.

Motor je takođe preuzet od "Kineza" - ispod haube se nalazi 1,5-litarski turbobenzinac snage 170 "konja", najvišeg obrtnog momenta 270 Nm, koji je uparen sa 7-stepenim robotizovanim mjenjačem s dva kvačila. Maksimalna brzina 200 km/h, ubrzanje 0-100 km/h traje nepunih 7 sekundi, pogon je na prednje točkove.
002_dodge_attitude.jpg
Novi Dodge Attitude nudi se u tri nivoa opreme. Osnovni SXT za 399.900 pezosa (36.100 KM) donosi 17-inčne točkove, LED optiku, 7-inčni ekran instrumenata spojen s 10,25-inčnim multimedijalnim ekranom osjetljivim na dodir, manuelni klima uređaj, kameru za vožnju unazad, šest zračnih jastuka i tempomat. Poređenja radi, prošla generacija Attitudea startovala je po cijeni od 275.400 pezosa (24.900 KM).
010_dodge_attitude.jpg
Na popisu opreme Sport verzije nalaze se 18-inčne felge, kožne presvlake, ventilirana prednja sjedišta, 10,25-inčni instrumenti, klima automatik, adaptivni tempomat, automatsko kočenje, sistem za održavanje trake. Najskuplja verzija GT-a ima i spojler na poklopcu prtljažnika, bežično punjenje pametnog telefona i sistem za kontrolu mrtvog ugla.